Svalbard - Spetsbergen

5 dagar

Spännande dagar i Arktis!


Upplev fem oförglömliga dagar i Arktis! Här går solen aldrig ner om sommaren, fjordarna är isfria och polarmiljön är behaglig. Njut redan hemma av tanken att du åker båt på den vackra Isfjorden, omgiven av vackert fjällandskap, mäktiga bergssidor och ett otroligt fågelliv. Svalbard med sin största ö, Spetsbergen, är en unik plats att besöka. Här bor människorna oerhört nära naturen med vädrets skiftningar, dagsljusets skiftningar och det vilda djurlivet utanför husknuten.
På Svalbard finns den största kolonin isbjörnar i världen och en isbjörn (uppstoppad) välkomnar besökarna redan ute på flygplatsen i Svalbards största stad, Longyearbyen. Man räknar antal invånare i Svalbard till ca 3000. Antalet isbjörnar räknar man till detsamma, ca 3000!

Dag 1 Skandinavien - Longyearbyen


Välkommen med till Spetsbergens största ö - Svalbard!


Vi flyger på kvällen med SAS via Oslo till Longyearbyen där vi möts av vår transferbuss för färd till hotellet där vi checkar in för en skön natts sömn.

Dag 2 vandring i adventsdalen

Efter en god frukost ger vi oss av in i Adventdalen gruvminan nr 7. Längs vägen stannar vi upp och beskådar resterna av en 9400 år gammal val som strandade här efter den sista istiden, en tid då även Adventdalen låg under vattnet. Vi fortsätter att köra upp till kenneln och hälsar på de ivriga hundarna. Guiden laddar sitt gevär och vi får sällskap av några glada hundar på vår vandringstur. Den första delen går vi nedför floden och på försommaren måste vi vara särskilt försiktiga när många stora och små fåglar vaktar sina bon här. Hundarnas närhet håller räven borta och fåglarna utnyttjar gärna detta för att hitta säkra boplatser. Det gröna gräset lockar renarna hit och har vi tur, kommer vi kanske ganska nära dem. 

Vi följer floden längs med flodbädden. Här finns god chans att hitta fossiler av växter och djur, kanske i sällskap av Svalbardripan som oftast trippar runt här i nejderna. 

Guiden serverar varma drycker och berättar spännande historier medan du njuter av den arktiska vyn. Tillbaka på kenneln vi tar gott om tid på oss att hälsa de nya valparna och det blir servering av våfflor och kaffe / te innan vi kör tillbaka till Longyearbyn.

På kvällen är det dags för  två timmars guidad stadsrundtur i Longyearbyen. Vi får då en perfekt översikt över Longyearbyn och dess omgivning och hur det är att leva i ett samhälle med 4 månaders total mörker eller midnattssol. Föraren tar dig till de lokala attraktionerna och ger en introduktion till den fascinerande historien som omfattar allt från polarforskning till gruvdrift. Turen passerar kolgruvor, forskningsområden, genom staden, förbi kyrkan och det globala frövalvet. Längs vägen stannar vi för fotografering. Passa på att få lite restaurangtips när turen slutar och vi är tillbaka på hotellet.

Om man vill kan man den här kvällen boka till en vildmarksafton i CampBarenz mot tillägg.

Dag 3 Båttur till Esmarksglaciären och Barentsburg

Vi begeross ner till hamnen för en naturskön båttur på Isfjorden. Vi kryssar i fjorden mot den mäktiga Esmarksglaciären och har vi tur ser vi säl och isbjörn. Varm lunch serveras ombord på väg mot Grönfjorden och Barentsburg. I mynningen på Grönfjorden finns Festningen där det har upptäckts spår av dinosaurier. 

Vid ankomsten till Barentsburg möts vi av vår ryska guide som på charmig engelska förmedlar det dagliga livet och aktiviteter i en liten bit av Ryssland i Svalbard. 

Efter rundturen finns det tid att strosa runt på egen hand i Barentsburg. Detta är Svalbards näst största tätort och befolkningen är till största delen rysk och ukrainsk. 

På resan tillbaka till Longyearbyn blir det fotosafari längs de övergivna ryska bosättningarna i Colesbukten och Grumant och av Fågelfjället, där tusentals häckande sjöfåglar håller till och skapar ett sjuherrans liv. 

Ta med kikare,varma och vindtäta kläder, inklusive mössor, handskar och halsdukar! Det finns snöskoterdräkter för utlåning ombord om vi skulle få det kallt, men antalet och utbudet av storlekar är begränsade. Efter en lång dag väntar en lugn kväll till eget förfogande. 

Dag 4 Hundslädetur och Fossilplockning

Idag väntar ännu en underbar dag nära naturen. Vi börjar med en fantastisk möjlighet att få köra hundspann (även om det inte är vinter). Upplev ståtliga vyer, djur och fågelliv i Adventdalen på nära håll. Njut av vegetationens livfulla färger och den klara arktiska luften medan vi i god fart följer vägen mot den gamla Norrskensstationen. Det finns goda chanser att se renar, rävar och många olika fåglar. Vi gör pauser längs vägen för att ge de ivriga men törstiga hundarna vatten. Vi följer spåret inåt Endalen och förbi Vinkelstationen innan vi vänder tillbaka.


En timmes fritt väntar så passa på att äta lunch innan vi ger oss ut igen för en vandring och fossiljakt i Deltaneset. Färden går från hotellet ner till hamnen varifrån vi fortsätter med öppna polarcirkelbåtar till Deltanäset. Här kan man se på välbevarade fossiler hur livet i havet såg ut för 150 miljoner år sedan. Här har man grävt fram flera Plesiosaurier. 


På turen krävs kondition då vi vandrar till fots. Det är ingen längre sträcka men den kuperade terrängen gör att vi får upp pulsen. Vi är ute en timme och den som hittar fossil är välkommen att ta med det hem som souvenir. Vi avslutar turen med fika innan vi går tillbaka till båten och färdas hem till Longyearbyn.

Dag 5 Longyearbyen - Skandinavien

Förmiddagen är fri och den som vill kan besöka det prisbelönta moderna Spitsbergen museum. 

Efter lunch är dags att ta farväl av Longyearbyen för färd till flygplatsen där flyget avgår mot Oslo. Vi byter flyg på Gardemoen och är åter i Köpenhamn eller Arlanda på kvällen.

BOKNINGSFÖRFRÅGAN

Steg 1 av 4

Svalbard - Spetsbergen 5 dagar

Sista resan för året har gått.
Vi arbetar för fullt med resekatalogen inför nästa år och uppdaterar sidan så snart datum och pris är klara.

Välkommen åter!


Har du frågor? Maila oss gärna:
info@atlantresor.se

Resefakta

ALLT DETTA INGÅR:

Flygresa Köpenhamn eller Arlanda-Longyearbyen t/r, transfer flygplats-hotell t/r, 4 övernattningar i dubbelrum med frukost, utflykter enligt program, stadsrundtur i Longyearbyen, en lättare vandring inkl. fika, båtfärd till Esmarksglaciären och Barentsburg inkl lunch, hundslädetur på hjul genom adventsdalen. 

Resan sker på egen hand. Lokala guider möter upp på plats och är med på rundturerna.

Utrustning som kan vara bra på vandringarna är exempelvis: Kikare, ryggsäck, sittunder­lag, vattenflaska, raggsockar, vantar, regnkläder, hopfällbara vandringsstavar (exempelvis stavgångsstavar), fleecejacka, väl ingångna vandringsskor med grov sula skavsårsplåster, keps och solskyddsmedel.

Observera att dag-för-dag-programmet kan komma att ändras p.g.a väderförhållanden.

Möjlighet finns att boka till anslutning från Arlanda mot tillägg. Kontakta oss för anslutningspriser.

 Enkelrumstillägg tillkommer.Hotellfakta

Rica Spetsbergen Funken Hotel ***+
Adress Longyearbyen 9171, Longyearbyen
Övrigt Ett hotell med fantastisk utsikt! Alla gäster har tillgång till trådlöst internet och kostnadsfri tillgång till en relaxavdelningen med bastu och gym.
Hotellets restaurang serverar en mängd olika franskinspirerade rätter och typiska arktiska specialiteter. Den mysiga loungen har en öppen spis och erbjuder en trevlig miljö för avkoppling.
Extra utflykter

Vildmarksafton i Camp Barentz söndagkvällar

CampBarentz ligger ca 10 km öster Longearbyen. Lägret befinner sig i ett fantastiskt läge i Svalbards storslagna natur. Området är fullt av historia med platser som har anknytning till gruvdrift, andra världskriget och början av den vetenskapliga forskningen. Svalbardrenen är en vanlig syn i detta område, och ibland gör även den lokala Svalbardripan ett besök. I lägret finns Barentzhus och en torvkåta. Barentz Huset är byggt som en kopia av stugan där WillemBarents och hans besättning övervintrade i Novaja Zemlja, på hans expedition 1596-1597, där de av en slump upptäckte både Björnön och Spetsbergen. Bussen stannar en bit utanför lägret, och du kommer att välkomnas av våra stugvärdar som följer dig till campen. Värden kommer att vara beväpnad med ett gevär för att skydda mot isbjörnar. Inne i värmen bjuds du på en akvavit, varm mat,kokkaffe och dessert samtidigt som värde håller föredrag och visar bilder. Kvällen stema kommer att handla om isbjörnar - den största, rovdjur på land. Hur lever kungen av Arktis?

Pris:1.200:-