Svalbard - Spetsbergen

5 dagar

Spännande dagar i Arktis!


Upplev fem oförglömliga dagar i Arktis! Här går solen aldrig ner om sommaren, fjordarna är isfria och polarmiljön är behaglig. Njut redan hemma av tanken att du åker båt på den vackra Isfjorden, omgiven av vackert fjällandskap, mäktiga bergssidor och ett otroligt fågelliv. Svalbard med sin största ö, Spetsbergen, är en unik plats att besöka. Här bor människorna oerhört nära naturen med vädrets skiftningar, dagsljusets skiftningar och det vilda djurlivet utanför husknuten.
På Svalbard finns den största kolonin isbjörnar i världen och en isbjörn (uppstoppad) välkomnar besökarna redan ute på flygplatsen i Svalbards största stad, Longyearbyen. Man räknar antal invånare i Svalbard till ca 3000. Antalet isbjörnar räknar man till detsamma, ca 3000!

Dag 1 Skandinavien - Longyearbyen


Välkommen med till Spetsbergens största ö - Svalbard!


Vi flyger på kvällen med SAS via Oslo till Longyearbyen där vi möts av vår transferbuss för färd till hotellet där vi checkar in för en skön natts sömn.

Dag 2 Hundslädetur och Fossilplockning

Idag väntar en underbar dag nära naturen. Vi börjar med en fantastisk möjlighet att köra ett hundspann även om det inte är vinter!Upplev ståtliga vyer, djur och fågelliv i Adventdalen på nära håll. Njut av vegetationens livfulla färger och den klara arktiska luften medan vi i god fartföljer vägen mot den gamla Norrskensstationen. Det finns goda chanser att se renar, rävar och många olika fåglar. Vi gör pauser längs vägen för att ge de ivriga men törstiga hundarna vatten när vi följer spåret inåt Endalen och förbi Vinkelstationen innan vi vänder tillbaka.Det blir nu en timme fritt så man kan äta lunch innan vi ger oss ut igen för en vandring och fossiljakt i Deltaneset. Färden går från hotellet ner till hamnen varifrån vi fortsätter med öppna polarcirkelbåtar till Deltanäset. Här kan man alla välbevarade fossiler se hur livet i havet såg utför 150 miljoner år sedan och vi befinner oss nu på samma ställe som andra grävt fram flera Plesiosaurier på de senaste åren. På turen idag krävs viss f kondition då vi vandrar en del till fots. Det är ingen längre sträcka men den kuperade terrängen gör att vi får upp pulsen. Vi är ute en timme och den som hittar fossil är välkommen att ta med det hem som souvenir. Vi avslutar turen med en fika innan vi går tillbaka till båten och färdas hem till Longyearbyn. 

Den som vill kan köpa till en kajaktur i Adventdalen.

Dag 3 Båttur till Esmarksglaciären och Barentsburg

Vi beger oss ner till hamnen för en naturskön båttur på Isfjorden. Vi kryssar i fjorden mot den mäktiga Esmarksglaciären och har vi tur ser vi säl och isbjörn. Varm lunch serveras ombord på väg mot Grönfjorden och Barentsburg. I mynningen på Grönfjorden finns Fästningen där det har upptäckts spår av dinosaurier. Vid ankomsten till Barentsburg möts vi av vår ryska guide som på charmig engelska förmedlar det dagliga livet och aktiviteter i en liten bit av Ryssland i Svalbard. Efter rundturen finns det tid att strosa runt på egen hand i Barentsburg. Detta är Svalbards näst största tätort och befolkningen är till största delen rysk och ukrainsk. På resan tillbaka till Longyearbyn blir det fotosafari längs de övergivna ryska bosättningarna i Colesbukten och Grumant och av Fågelfjället, där tusentals häckande sjöfåglar håller till och skapar ett sju herrans liv. Ta med kikare,varma och vindtäta kläder, inklusive mössor, handskar och halsdukar! Det finns snöskoterdräkter för utlåning ombord om vi skulle få det kallt, men antalet och utbudet av storlekar är begränsade. Efter en lång dag väntar en lugn kväll till eget förfogande. 

Dag 4 Longyearbyn

Vi börjar med attutforska Longyearbyn. Den som vill kan passa på att besökadet prisbelönta moderna Spitsbergen museum. Någon vill kanske ta enshoppingrunda, eller en vandringstur. På eftermiddagen ger vi oss ut på enlättare vandring. Blomsterdalshöjden ligger 321 meter över havet och erbjuderen underbar utsikt över Adventfjorden och Longyearbyn. På somrarna är höjdernatäcka av blommor och på vintrarna av snö och is. Här uppe återfinns Svalbarsglobala frövalv. Där man bevarar fröer från hela världen i små valv i dentjocka isen.

På kvällen kl 16-18 är det dags för en två timmars guidad stadsrundtur iLongyearbyn i taxi eller minibuss. Vi får då en perfekt översikt överLongyearbyn och dess omgivning och hur det är att leva i ett samhälle med 4månaders totalmörker eller midnattssol? Föraren tar dig till de lokalaattraktionerna och ger en introduktion till den fascinerande historien somomfattar allt från polarforskning till gruvdrift och traktens särskildavillkor. Turen passerar kolgruvor, forskningsområden, genom staden, förbikyrkan och det globala frövalvet. Längs vägen stannar vi för fotografering.Passa på att få lite restaurang tips när turen slutar och vi är tillbaka påhotellet. 

 Om man vill kan man den här kvällen boka till en vildmarksafton i CampBarenz mot tillägg.

Dag 5 Longyearbyen - Skandinavien

Idag görvi ett besök i kolgruva 3 och får en inblick i den mörka tillvaron i Svalbardsgruvdrifts historia. Efter besöket är de dags att ta farväl avLongyearbyn för färdtill flygplatsen där flyget avgår mot Oslo. Vi byter flyg på Gardemoen och äråter i Köpenhamn eller Arlanda på kvällen.

BOKNINGSFÖRFRÅGAN

Steg 1 av 4

Svalbard - Spetsbergen 5 dagar

Avresa

Hemresa


Resefakta

ALLT DETTA INGÅR:

Flygresa Köpenhamn eller Arlanda-Longyearbyen t/r, transfer flygplats-hotell t/r, 4 övernattningar i dubbelrum med frukost, utflykter enligt program, stadsrundtur i Longyearbyen, en lättare vandring inkl. fika, båtfärd till Esmarksglaciären och Barentsburg inkl lunch, hundslädetur på hjul genom adventsdalen. 

Resan sker på egen hand. Lokala guider möter upp på plats och är med på rundturerna.

Utrustning som kan vara bra på vandringarna är exempelvis: Kikare, ryggsäck, sittunder­lag, vattenflaska, raggsockar, vantar, regnkläder, hopfällbara vandringsstavar (exempelvis stavgångsstavar), fleecejacka, väl ingångna vandringsskor med grov sula skavsårsplåster, keps och solskyddsmedel.

Observera att dag-för-dag-programmet kan komma att ändras p.g.a väderförhållanden.

Möjlighet finns att boka till anslutning från Arlanda mot tillägg. Kontakta oss för anslutningspriser.

 Enkelrumstillägg tillkommer.



Hotellfakta

Rica Spetsbergen Funken Hotel ***+
Adress Longyearbyen 9171, Longyearbyen
Övrigt Ett hotell med fantastisk utsikt! Alla gäster har tillgång till trådlöst internet och kostnadsfri tillgång till en relaxavdelningen med bastu och gym.
Hotellets restaurang serverar en mängd olika franskinspirerade rätter och typiska arktiska specialiteter. Den mysiga loungen har en öppen spis och erbjuder en trevlig miljö för avkoppling.




Extra utflykter

Vildmarksafton i Camp Barentz söndagkvällar

CampBarentz ligger ca 10 km öster Longearbyen. Lägret befinner sig i ett fantastiskt läge i Svalbards storslagna natur. Området är fullt av historia med platser som har anknytning till gruvdrift, andra världskriget och början av den vetenskapliga forskningen. Svalbardrenen är en vanlig syn i detta område, och ibland gör även den lokala Svalbardripan ett besök. I lägret finns Barentzhus och en torvkåta. Barentz Huset är byggt som en kopia av stugan där Willem Barents och hans besättning övervintrade i Novaja Zemlja, på hans expedition 1596-1597, där de av en slump upptäckte både Björnön och Spetsbergen. Bussen stannar en bit utanför lägret, och du kommer att välkomnas av våra stugvärdar som följer dig till campen. Värden kommer att vara beväpnad med ett gevär för att skydda mot isbjörnar. Inne i värmen bjuds du på en akvavit, varm mat,kokkaffe och dessert samtidigt som värde håller föredrag och visar bilder. Kvällens tema kommer att handla om isbjörnar - den största, rovdjur på land. Hur lever kungen av Arktis?

Pris:1.200:- p.p.


Kajaktur i Adventsfjorden

Kajakturi AdventfjordenDetär en fantastisk upplevelse att paddla fram i midnattssolens ljus och upplevadet rika djurlivet. Det behövs inga förkunskaper utan undervisning ochutstyrsel fås på plats, guide medföljer. 

 Pris: 1.200:- p.p.