Grönland

10 dagar

Ett arktiskt äventyr!


Man fylls av en friskhet när man kommer till Grönland och får uppleva en polarsommar. Under våra dagar rör vi oss på väsktkusten. Här besöker vi tre intressanta samhällen. Njuter av fantastiska vyer under våra vandringar på lättframkomlig mark. Samt känner havets uppfriskande vindar under båtturer förbi kalvande isberg och valar.

Dag 1

Skandinavien-Kangerlussuaq

Vi reser från Skandinavien till Kangerlussuaq där enguide möter upp på flygplatsen. Vi checkar in på vandrarhemmet Polar Lodge medfina enskilda rum och får lite information om staden. Sen är det dags att gesig upp till inlandsisen vid Point 660. Vi färdas de 2,5 milen dit i4-hjulsdrivna specialfordon som tar oss genom den arktiska öknen. Har vi turfår vi se ren, myskoxe, fjällräv eller kanske en hare. 

Dag 2-3

Kangerlussuaqe-Sisimiut

Nästa dag åker vi vidare till Grönlands näst största stadSisimiut med ca 5500 invånare. När man förflyttar sig på Grönland så är detflyg som gäller. Vid ankomsten börjar vi med en stadsvandring. Det är färggladahus i en vacker natur som möter oss. Butikerna ligger samlade längs huvudgatanoch marknadsplatsen. Det är här fiskarna och jägarna samlas för att säljadagens fångst. Efter rundturen kan var och en själv botanisera bland utbudet.Och kanske titta in i någon av skinnsystugorna och på det lokala muséet.

Dagen därpå gör vi en båttur till Assaqutaq. Här var förren livlig by men nu är det bara sommarstugor kvar. Har vi tur ser vi val underbåtturen. 


Dag 4

Sisimiut

Idag beger vi oss ut på en vandring upp på fjället. Härär vackra vyer och miljontals blommor. På Teleön där vi vandrar har det bottmänniskor de senaste 4000 åren och vi ser lämningar och spår från dem.  På kvällen går vi om bord på kustskeppet förfärd mot Ilulissat. 


 

Dag 5

Ilulissat

Vi reser med kustskeppet längs med den grönländska kustenoch gör bland annat ett kortare stopp i Aasiaat. I de här vattnen finns mycketval och flera olika arter så ha kameran bered. När vi på eftermiddagen seglarin mot Ilulissat möts vi av de gigantiska isbergen som seglar ut ur isfjorden.Vi lägger till I Ilulissat och tar in på Hotel Arctic med enastående utsiktöver staden och isfjorden. Vi gör också en rundtur i den kulturhistoriskastaden innan vi äter middag tillsammans på kvällen. Dag 6-9

Ilulissat, Eqi och Isfjorden

Vi börjar med en vandringstur till den gamla boplatsenSermermiut som ligger vackert med utsikt över isfjorden. Även denna plats harvarit bebodd i över 4000 år.

Nästa dag gör vi en båttur till den kalvande glaciärenvid Eqi som ligger ca 80 km norr om Ilulissat.

En annan båttfärd är för att hälsa på valar. Här är devanligaste valarna knölval, vikval och sillval men man har även siktat blå valoch en och annan späckhuggare.

Den sista dagen är ledig och man kan välja om man villköpa till ytterligare en båttur in i isfjorden för att se isbergen ur ett annatperspektiv.

Dag 10

Illulisat-Skandinavien

Då var det dags att ta farväl av Ilulissat och vi tarflyget via Kangerlussuaq till Kastrup. Det har varit en uppfriskande resa medmånga vackra vyer och kanske en och annan ny valkompis.

BOKNINGSFÖRFRÅGAN

Steg 1 av 4

Grönland 10 dagar

Avresa

Hemresa


Resefakta

ALLT DETTA INGÅR:
Flyg, båtturer, vandringar och stadsvandringar enligt program. Övernattning i dubbelrum inklusive frukost samt en avskedsmiddag. Under båtturen bor vi en natt i sovkupé för 4 personer med dusch/wc i korridoren. Man får då dela hytt om man inte redan är fyra personer i sällskapet. Hytten kan uppgraderas.

Dag-för-dag-programmet kan av olika anledningar komma att ändras. (Vid boende på BoB ingår inte transfer från flygplatsen men till utflykterna.)

Enkelrumstillägg tillkommer. 


Tillägg dubbelhytt med privat dusch och wc 2100:- enkelhytt3500:

 Priset varierar beroende på flyg priset för dagen vidbokningstillfället samt klassen på boendet.