Färöarna Mat & Kultur

5 dagar

Middag på Koks ingår!


Öarna är en naturens skafferi av världsklass. Endast de bästa råvarorna överlever det hårda klimatet oavsett om det gäller grönsaker, svamp eller djur. Att grönsakerna växer och mognar långsamt gör dem extra goda och bra. Det omgivande kalla havet ger fisk och skaldjur av högsta kvalitet och fantastisk smak. På vår resa njuter vi av den fantastiska naturen och serveras gourmetmiddagar på bl a Koks, som många anser vara den bästa restaurangen i Norden!

Dag 1 - Skandinavien-Torshamn

Vi flyger från Köpenhamn till Vágar, Färöarnas flygplats. Här väntar en buss på oss. 
Först gör vi en avstickare via en smal tunnel genom berget till underbara Gasadalur som kanske är det vackraste stället på Färöarna. Förr kunde man bara ta sig hit till fots men nu har vi tunneln som gör att vi får se denna oexploaterade pärla med en fantastiska utsikt över fjorden. Vi kör sedan den gamla landsvägen över fjället till "världens minsta huvudstad", Torshamn, belägen på huvudön Streymoy. Härifrån kör vi till vårt fina hotell, Hotel Foroyar med fantastisk utsikt över Torshamn, där vi checkar in och kan koppla av en stund innan kvällens middag. Här ska vi bo under hela vår vistelse och idag blir det en välkomstmiddag i hotellets trevliga restaurang.

Dag 2-4 Färöarna

Öarna är hem för tusentals sjöfåglar och får, vilket återspeglas i matkulturen. Man har aldrig mer än fem kilometer till havet vilket gör att skaldjur och fisk ofta står på menyn. Naturligtvis är allt rykande färskt och det är aldrig lång från jord till bord. Trots att vi ser så mycket får så exporteras aldrig köttet. Vill du njuta av det möra lammköttet måste du åka hit. 
Under våra dagar på Färöarna får vi se hur man med tid, hårt arbete och i samarbete med naturen kan utverka underverk. Vi gör vackra utfärder i naturen men också intressanta besök.
En dag gör vi en heldagstur till den norra delen av Streymoy då vi besöker den idylliska byn Saksun. Byn ligger vid en lagun som anses vara öarnas bästa laxvatten och har en sandstrand som leder ut till Atlanten. Om tidvattnet tillåter det går vi ut på stranden och får en fin vy över de grästaksbeklädda husen med de branta fjällen i bakgrunden. Färden fortsätter sedan till Eysturoy och Göta bygden där vi besöker gården Varmakeldugardurin. Här får vi se hur de lever på gården samt prova deras produkter genom en Smörrebrödlunch. Vi fortsätter sedan med en rundtur till öarnas näst största stad Klaksvik som är en riktig fiskestad. Vi gör en rundtur här och på den norra öarna innan vi återvänder till Torshamn.
Vi avslutar dagen med middag på en högklassiga fiskrestaurang.
Vi gör en utfärd till Vestmanna och fågelfjällen. I Vestmanna går vi ombord på båten som tar oss till de mäktiga fågelfjällen. Här kryssar vi tätt intill höga fristående klippor som utgör hem för tusentals sjöfåglar. Båtturen tar ca två timmar, vi äter sedan lunch i Fjörukrogvin i Vestmanna innan vi återvänder med bussen till Torshamn. Det blir en fri eftermiddag i Torshamn. Vill du shoppa finns här allt från lokalt hantverk till modern design inne på de mysiga gågatorna i den förtrollande lilla storstan eller varför inte besöka ett av konstgallerierna. I småbåtshamnen finns det caféer och på marknadstorget kan man köpa färsk fisk och lokala råvaror. Vi rekommenderar ett besök på stadens berömda sushirestaurang Etika, som av många anses servera den bästa sushin utanför Japan vilket kanske inte är så konstigt med dessa råvaror. 
På onsdagens kväll väntar en kulturafton på hotellet med sång och dans uppträden efter gammal Färöisk kultur samt en härlig buffé med både typiska färöiska rätter men också internationella.

Det friska klara vattnet har inte bara betydelse för fisket utan gör även så att ölet smakar underbart.

Det största bryggeriet på öarna ligger i Klaksvik. Det grundades 1888 och heter Föroya Bjor som betyder Färöarnas öl och finns att köpa även i Danmark. Vi väljer att göra ett besök på ett mindre bryggeri i Velbastadur inte så långt från Torshamn som heter Okkara. Här får vi en rundvisning i bryggeriet och guiden berättar om produktionen. Besöket avslutas förstås med en provsmakning. Vi fortsätter sedan till Färöarnas historiska och kulturella högborg Kirkjuböur. Här låg även det religiösa centrat under medeltiden och vi kan idag se tre kyrkor på platsen även om den äldsta är i ruiner. Platsen ses som den största kulturattraktionen på öarna. Dagen avslutas med en gourmetmiddag på Koks (den första färöiska restaurangen med en stjärna i Guide Michelin) som av många anses vara Nordens bästa restaurang. Det är Poul Andrias Ziska som här revolutionerat det nordiska köket. Med lokala produkter och en blandning av gamla och moderna matlagningstekniker skapar han underverk.

Dag 5 - Torshamn-Skandinavien

Efter en lugn morgon är det dags att ta farväl av Torshamn och vi beger oss till flygplatsen för hemresa.

BOKNINGSFÖRFRÅGAN

Steg 1 av 4

Färöarna Mat & Kultur 5 dagar

Avresa

Hemresa


Resefakta

ALLT DETTA INGÅR:

Flygresa Köpenhamn-Torshavn t/r. Busstransferflygplats-hotell t/r. Övernattning i dubbelrum med dusch och wc. Halvpension,d.v.s. middag dag ett t.o.m. frukost dag fem. Utflykter enligt program, båttur,vår reseledares service under hela resan. Dag-för-dag-programmet kan av olikaanledningar komma att ändras. Anslutningsflyg från Arlanda mot tillägg.